Κατηγορίες

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ψωμακια βουτυρου

Ειναι ψωμακια τα οποια μοσχοβολανε βουτυρο και πανε με ολα.Στο εξωτερικο συνηθιζουν να τα σερβιρουν με το γευμα(dinner rolls),ειναι ομως τελεια και στο πρωινο η γεμιστα για κολατσιο.Τα παιδια τα αγαπανε πολυ γιατι ειναι πολυ αφρατα,οφειλεται στην ιδιαιτερη ζυμη τους.Εμεις τα κανουμε να μοιαζουν με μικρα κρουασαν αλλα γινονται και μπαλιτσες.Παρα την "δυσκολη"ζυμη τους μας αποζημιωνει το αποτελεσμα.
Υλικα
-1/3φλ.χλιαρο νερο
-1 αυγο
-1κ1/3φλ.χλιαρο γαλα
-1φλ.βουτυρο
-1κ1/2 φακελακι ξηρη μαγια
-6φλ.αλευρι
-1κ.σ.αλατι
-1/3φλ.ζαχαρη
-1/3φλ.βουτυρο(για επαλειψη)
Κανουμε προζυμι με το ζεστο νερακι(οχι καυτο καταστρεφεται η μαγια) τη μαγια και αφηνουμε να μεινει για 5'.Ριχνουμε το αυγο,το μισο βουτυρο,ζαχαρη,αλατι και το αλευρι λιγο,λιγο.Αναλογα με την ποιοτητα του αλευρου μπορει να χρειαστουν 4 κ.σ.ακομη αλλα οχι παραπανω,θα σκληρηνει το ζυμαρι.Γενικα ειναι ενα δυσκολο ζυμαρι για το χερι,ειναι προτιμοτερο αν υπαρχει η δυνατοτητα να γινει στο μεγαλο μιξερ με το γαντζο για ζυμες.Αν οχι,δουλευουμε τη ζυμη κ αλειφουμε συχνα τα χερια με το υπολοιπο μισο βουτυρο της συνταγης.Το αποτελεσμα ειναι το ακολουθο της φωτογραφιας,ενα κολλωδες ζυμαρι.

Αφηνουμε να διπλασιαστει σε μεγεθος,σε ζεστο μερος.Ξεφουσκωνουμε τη ζυμη και χωριζουμε σε δυο μπαλες.Η καθε μπαλα θα χωριστει ξανα σε 25 τεμαχια αν θελουμε να κανουμε τα ψωμακια μας στο κλασσικο στρογγυλο σχημα.Στην περιπτωση που θελουμε να εχουμε σχημα κρουασαν θα χωρισουμε τις δυο αρχικες μπαλες σε 6 μικροτερες(απο τρια η καθεμια).Αλευρωνουμε καλα μια επιφανεια και ανοιγουμε με τον πλαστη μια,μια την μπαλα σε στρογγυλο δισκο,τον οποιο χαραζουμε με κοφτερο μαχαιρι στα οχτω για να μας δωσει τα αντιστοιχα κρουασαν.Τα τοποθετουμε το ενα διπλα στο αλλο σε λαμαρινα φουρνου στρωμενη με λαδοκολλα,αφηνοντας κενο 1 εκ.γιατι φουσκωνουν.Αλειφουμε με πινελο με το λιωμενο βουτυρο και αφηνουμε μιση ωρα να φουσκωσουν.Ψηνουμε στους 180c για 20΄.Γινονται 50τμχ.Σ αυτο το σημειο μπορειτε να αποθηκευσετε τα μισα στην καταψυξη(μολις αποψυχθουν καταναλωνονται αμμεσα σαν να ειναι ημερας).
Καλη επιτυχια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου