Μια πιτουλα με ιδιαιτερη γευση απο την προσθηκη της τσουκνιδας(εμεις την εχουμε απο την υπεροχη γιαγια μας στο χωριο) την οποια βρισκουμε πλεον παντου στις λαικες αγορες.Εαν βεβαια θελετε μπορειτε να προσθεσετε σε αντιστοιχη αναλογια αλλα μυρωδικα χορτα οπως καυκαληθρες,μυρωνια η αλλα.Εαν θελουμε να γινει η πιτα μας νηστησιμη αφαιρουμε το τυρακι και προσθετουμε στα χορτα οταν τα αχνιζουμε 1/2φλ.ρυζι 10΄ πριν τα σβησουμε.
Υλικα(για το φυλλο πιτας)
-3 κ1/2φλ.αλευρι για πιτα
-3κ.σ.φυτικη μαργαρινη
-1/2φλ.ελαιολαδο
-1/2κ.γλ.ξυδι
-1/2φλ.του ελληνικου καφε ρετσινα
-1/2κ.γλ.αλατι
-νερο οσο χρειαστει
-1/2φλ.νισεστε
Υλικα(για τη γεμιση)
-2 ματσακια τσουκνιδες ψιλοκομμενες κ ελαφρα ζεματισμενες
-700γρ.σπανακι
-1 ματσακι κρεμμυδακι φρεσκο ψιλοκομμενο
-350γρ.τυρι φετα
-ξυσμα απο μισο λεμονι
-1/2κ.γλ.αποξηραμενο δυοσμο
-1/3φλ.ελαιολαδο
-αλατι
-πιπερι
Υλικα(για επαλειψη)
-3κ.σ.ελαιολαδο
-2κ.σ.γαλα εβαπορε
-4κ.σ.σουσαμι(προαιρετικα)
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα για το φυλλο μεχρι να εχουμε ενα ελαστικο ζυμαρι και αφηνουμε σκεπασμενο στην ακρη τουλαχιστον μιση ωρα μεχρι να ξεκουραστει.
Σε μια κατσαρολα ζεσταινουμε το ελαιολαδο και μαραινουμε σε αυτο το φρεσκο κρεμμυδακι,στη συνεχεια προσθετουμε τα υπολοιπα χορτα.Χαμηλωνουμε τη φωτια και αφηνουμε στα χορτα να πιουν το ζουμι τους.Σβηνουμε τη φωτια και αφηνουμε 5' να κρυωσουν τα χορτα.Μετα ριχνουμε την τριμμενη φετα,το ξυσμα λεμονιου,το δυοσμο.το αλατι,το πιπερι ανακατευουμε και αφηνουμε τη γεμιση να κρυωσει.
Χωριζουμε το ζυμαρι σε 2 μερη και με τη βοηθεια του νισεστε ανοιγουμε το πρωτο φυλλο.Λαδωνουμε ενα ταψι για πιτα και στρωνουμε το κατω φυλλο.Ριχνουμε απο πανω τη γεμιση.Με τον ιδιο τροπο ανοιγουμε το δευτερο φυλλο και σρωνουμε απο επανω.Χαραζουμε την πιτα και προσθετουμε το ελαιολαδο με το εβαπορε.Προσθετουμε αν επιθυμουμε το σουσαμι.Ψηνουμε στους 180c για 45'-50'.
Καλη επιτυχια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου