Ειναι μια συνταγη απο μοναστηρια που βρισκονται στην περιοχη της Θεσσαλιας και σερβιρεται στις περιοδους της νηστειας.Την επομενη ημερα απο την παρασκευη της ειναι ακομα πιο νοστιμη και η δοσολογια μας δινει 16τριγωνα κομματια.Οταν διαβαζει καποιος την εκτελεση για πρωτη φορα νομιζει οτι υπαρχει κατι λαθος αφου ειναι πραγματικα φτιαγμενη με ασυνηθιστο τροπο,το αποτελεσμα βεβαια στη συνεχεια μας δικαιωνει.
Υλικα
-250γρ.αλευρι γ.ο.χ.
-250γρ.ζαχαρη
-250γρ.σιμιγδαλι ψιλο
-1 βανιλια
-2κ.γλ.μπεικιν παουντερ
-1 κιλο μηλα(καθαρισμενα και τριμμενα στον τριφτη)
-κανελλα
-140γρ.φυτικο βουτυρο(παγωμενο και κομμενο σε κυβακια)
Σε ενα μπολ ανακατευουμε τα ''στεγνα'' υλικα,δηλ το αλευρι,τη ζαχαρη,το σιμιγδαλι,τη βανιλια και το μπεικιν.Σε μια στρογγυλη φορμα με κουμπωμα στρωνουμε λαδοκολλα και πασπαλιζουμε με 1/3 απο τα ''στεγνα'' υλικα που αναμιξαμε προηγουμενως.Στρωνουμε απο επανω 1/3 απο τα τριμμενα μηλα και ριχνουμε και λιγη κανελλα.Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια αλλες 2 φορες ητοι μιγμα αλευρων-μηλα-κανελλα και παλι το ιδιο,φροντιζουμε ομως να κρατησουμε 3 κ.σ.απο το μιγμα με το αλευρι να πασπαλισουμε την επιφανεια στο τελος.Απο επανω απλωνουμε τα κυβακια του βουτυρου σκορπιζοντας τα παντου.Τα υγρα απο τα μηλα και το βουτυρο θα ενωθουν με το μιγμα απο το αλευρι και θα δωσουν το επιθυμητο αποτελεσμα.Ψηνουμε στους 190c σε προθερμασμενο φουρνο για 50'-55'.Αφηνουμε να κρυωσει τουλαχιστον μιση ωρα πριν ανοιξουμε τη φορμα.
Καλη επιτυχια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου